Del 2 – Varför handla med CFD

Del 2 – Varför handla med CFD?

Handel med CFD som Sparform kom till Sverige så sent som under 2007 och är idag relativt okänd för allmänheten. Europa har haft och känt till konceptet sen en tid tillbaka och vissa människor har gjort stora vinster med sparandeformen. Faktum är att CFD-handel står för närmare 30 procent av Londonbörsens handel. CFD har fått så mycket hype de senaste åren så frågan “Varför handla CFD?” är en helt vanlig fråga. Jämfört med traditionell aktiehandel har CFDs några fantastiska fördelar som varje aktiehandlare bör titta på seriöst.

De viktigaste orsakerna till att ha att handla CFDs är:

 

  • Inflytande
  • Låga provisioner
  • Resultat från fallande marknader
  • Perfekt portföljskydd
  • Tillgång till utdelningar

 

Låt oss titta på var och en av dessa fördelar.

CFD ger tillgång till större hävstångseffekt

 

Den främsta orsaken till att aktiehandlare vill flytta till CFD är att få sina pengar att arbeta mycket hårdare för dem genom hävstångseffekt. Värdet kan röra sig mycket på ett CFD certifikat, även om den underliggande aktier eller valutan bara rör sig lite. Olika mäklare erbjuder olika hävstänger. Det finns exempelvis mäklare som erbjuder hävstänger så stora som 1:400. Detta innebär att värdet på en CFD trading går upp eller ner 400 % i värde för varje procent det underliggande instrumentet rör sig. Detta gör det möjligt att öka dina inveteringar i värde eller förlora 400 % på mycket små kursrörelser. 400 % kan vara lite knepigt att förstå, men låt oss säga att du investerar 5000 kr på att USD kommer gå uppåt, det skulle ge dej 20.000 kr om du prickar in rätt!

 

Du kontrollerar hävstångseffekten i ditt konto

 

De flesta vanliga aktiehandlare är inte medvetna om att användningen av hävstångseffekt i CFD-handelskonton är en av de mest missförstådda men ändå den viktigaste komponenten i långsiktig CFD-handelsframgång.

Här är några riktlinjer när du använder CFD-hävstång:

 

 

KONTANTER POSITIONER TOTAL EXPONERING Erfarenhetsnivå

 

100 000 kr 1 100 000 kr Oerfaren

 

100 000 kr 2-3 200 000 – 300 000 kr Handlar aktier

 

100 000 kr 5 500 000 kr Erfaren Trader

 

 

100 000 kr 7-10 700,000 – 100,000 kr Professionell Trader

 

När du börjar är det viktigt att använda så liten hävstång som möjligt.

 

 

Hur man beräknar vinst på CFD-handel?

 

Om en trader öppnar en lång position beräknas vinsten enligt formeln: (Slutkurs / öppningspris - 1) x multiplikator x investering. Om en trader öppnar en kort position beräknas vinsten enligt formeln (1-slutkurs/öppningspris) x multiplikator x investering

 

Till exempel, AUD / JPY (kort position): Slutkurs: 85.142 Öppningspris: 85.173 Multiplikator: 2000 Investering: $2500 vinsten blir (1-85,142 / 85,173) X 2000 X $2500 = $1,819,82

 

 

Att hålla dina CFD-handelskostnader låga

 

Även om det anges att ”handel sker helt kostnadsfritt” så betyder det enbart att något courtage inte tas ut. CFD mäklare tar oftast ut väldigt få eller inga avgifter alls när du inleder eller avslutar en handel. Istället tjänar de pengar på att låta handlaren betala spreads. Spread är skillnaden mellan köpkursen och säljkursen, läs mer om det längre ner på sidan! Det kan däremot uppkomma ett flertal andra kostnader.

 

Här presenteras de vanligaste kostnaderna som kan uppkomma.

Inaktivitetsavgift – En del plattformar tar ut en inaktiveringsavgift i det fall du har konto men inte genomför handel över en viss tid. Det är vanligt att de först skickar ut ett mail som varnar för att kommande inaktivitet innebär att avgiften kommer att dras.

Nattfinansiering – I det fall en position hålls öppen över ett dygn kan handelsplattformen ta ut en avgift. Den kan exempelvis kallas för nattfinansiering, over-night-fee eller liknande. Avgiften är en liten procentuell summa på kapitalet. Avgiften dras alltid samma tid på dygnet (Premietid). Den kan även varierar mellan vardag och helg. Avgiften är generellt mycket låg. Exempel: Investera 200 USD via Etoro och betala 0,01USD per vardag och 0,03 USD per helg. (Nivån är på liknande nivåer på andra handelsplatser)

Uttagsavgift – Att sätta in pengar brukar aldrig skapa någon kostnad. Däremot kan det förekomma uttagsavgift, även om det är mer undantag än en regel.

Spread – Spread är skillnaden mellan köp- och säljkurs. Den brukar vara mycket låg men kan vid handel med ovanliga tillgångar (exempelvis kryptovalutor) vara ovanligt hög. Det finns exempel där man erbjudit spread på 10-15 % på kryptovalutor !

Avgift för Garanterat Stop – Om Garanterat Stop väljs vid Stop-Loss kan en större spread uppstå.

Fast köpavgift - Med fast köpavgift menas en fast avgift som tas ut när en position öppnas. Det är ovanligt och förekommer framförallt vid handel med underliggande tillgångar som är ovanliga.

 

 

 

Många CFD mäklare i Sverige har provisioner som börjar med på 100 kr eller 0,1%. Detta innebär att om du gjorde en CFD handel med en total positionsstorlek på 70 000 kronor skulle mäklarens avgift vara minst 100 kronor.

 

Om du vid ett annat tillfälle öppnade CFD handel på totalt 120 000 kronor så skulle din avgift till mäklaren vara 120 000 kronor * 0,1% eller 120 kr .

 

Om den positionen steg till 130 000 kronor och du stängde den skulle kommissionen vara 130 kronor för att sälja positionen. Detta ger en “rundtur” på 250 kronor. Många av Sveriges ledande aktiehandelsföretag som Avanza eller Nordnet har provisioner som sträcker sig från 199 till 299 kronor plus moms och skatter.

 

 

Kort försäljning VS Lång försäljning

 

En av de största fördelarna med CFD är förmågan att genera vinst när marknaden faller. För många är det ett helt nytt koncept som kan ta tid att förstå sig på. När du förstår hur enkelt kortförsäljningen är, hittar du inget bättre sätt att dra nytta av marknader med lägre trender än CFD.

 

Du behöver inte använda en CFD för att efterlikna en standardhandel – du kan också öppna en CFD-position som kommer att öka i värde som den underliggande marknaden minskar i pris. Detta kallas att sälja eller gå kort, i motsats till att köpa eller gå lång.

 

Om du tror att Apple-aktier kommer att falla i pris, kan du till exempel sälja en aktie CFD i företaget. Du byter fortfarande skillnaden i pris mellan när din position öppnas och när den är stängd men kommer att tjäna en vinst om aktierna sjunker i pris och en förlust om de ökar i pris.

Med både långa och korta affärer kommer vinster och förluster att realiseras när positionen är stängd.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Risk Varning: Mellan 74-89% av privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar i CFDer. Du bör överväga om du har råd med den höga risken av att förlora dina pengar.

OM OSS

B-options.se är en svensk sajt med en välutvecklad guide för CFD handel / trading i Sverige och Binära optioner. Vi ger både amatörer och lite mer erfarna handlare en insikt i handel.

FÖLJ OSS

B-OPTIONS.SE © 2018 Copyright. All Rights Reserved.