Del 1 – Vad är en CFD

Del 1 – Vad är en CFD?

vad är en cfd

Vad är en CFD trading? Det är en handelsform som går ut på att spekulera om priset på en tillgång, (en produkt som handlas på de finansiella marknaderna, till exempel Facebook, olja eller Euro), kommer att stiga eller falla inom en given tidsram.

CFD (Contracts for difference) är ett kontrakt som följer den underliggande tillgångens värde. När ett kontrakt stängs avgörs värdet på kontraktet av kursskillnaden mot när det öppnades. CFD är derivatinstrument som kan handlas vi ett flertal olika CFD-plattformar.

Genom att handla med en CFD trading äger du aldrig den underliggande tillgången utan har enbart kontrakt som ökar/minskar i värde beroende på kursutveckling på denna tillgång.

Fördelen med CFD är bland annat möjligheten till hävstång samt att det du kan ta säljpositioner vilka ökar i värde om underliggande tillgång sjunker i värde. Många uppskattar även handeln via dessa plattformar då utbudet är större än hos vanliga aktiemäklare.

 

 

 

Hur Handlar man med en CFD?

Att handla med en CFD certifikat är mycket enkelt. Om du kan handla med aktier så kan du handla med cfd:er. Det första du behöver för att kunna handla med CFD:er är ett konto hos en mäklare som specialiserar sig på CFD:er.

När du väl har ett konto hos en mäklare så måste du logga in till deras plattform på din telefon eller dator för att kunna handla. Själva handeln påminner mycket om aktiehandel.

Du navigerar till den CFD du vill köpa med den hävstång du vill använda och köper så många som du vill köpa.

Notera att kurerna hos de flesta mäklare uppdatera varje sekund så den verkliga köpkursen kan variera lite från den kurs du ser på skärmen.

Att sälja en CFD fungerar på samma sätt.

Du navigerar till sidan för dina tillgångar och väljer den CFD du vill sälja.

Du behöver inte oroa dig för att det skall finnas några köpare på marknaden utan du vet att säljordern kommer gå igen på en gång.

Även här kan kursen variera lite från den som visas på skärmen beroende på hur värdet på instrumentet har hunnit ändras sedan du såg priset på din skärm.

Variationen är ofta liten och kan vara både högre eller lägre jämfört med priset du såg på skärmen. En snabb dator med en snabb internet uppkoppling kan minimera eller t.o.m. eliminera dessa skillnader.

Den största skillnaden mellan att handla med t.ex. aktier och CFD:er ligger i vad som händer om man vill behålla en CFD över natten.

CFD:er är utvecklad för trading, inte för mer långsiktiga investeringar.

Om man vill behålla en CFD över natten måste man betala en avgift.

Denna avgift varierar mellan olika mäklare men är alltid liten. Avgiften baserar sig normalt på STIBOR (räntesats) men ligger vanligen ca 4 procent över STIBOR. Denna avgift tas ut eftersom eftersom du i princip lånar pengar när du handlar med hävstång.

 

Är CFD lämpliga för nybörjare?

 

Det är en bra fråga som du bör ställa dej som nybörjare. Det är naturligtvis bra om du har erfarenhet av tidigare aktie handel eller liktnade trading så att du har en grundlig förståelse för vad som är inblandat innan du börjar handla.

Så du måste veta vad en CFD är, vilken risk som är förknippad och vilka fördelar CFD har. Med en grundlig förståelse av vad CFD-handel handlar om kan du då bestämma om produkten är för dig. Med hjälp av den gratis guide av CFD-kurs som du får här kan få du hjälp med dessa aspekter.

 

 

 

Strategier

 

Erfarna CFD handlare bestämmer mer riktnigen upp eller ner, efter nyhetshändelser. Till exempel kan nederbörden påverka försäljningen av jordbruksråvaror som vete, medan politisk oro i ett oljerikt område kan komma att påverka priset på råolja.

Dessutom kan stora ekonomiska meddelanden eller rapporter som publiceras regelbundet, till exempel mycket arbetslöshet, påverkar ett lands ekonomi och resultat att om dess valuta stiger eller faller.

 

Även en ny Apple eller Samsung produkt kan påverka aktiekurserna. Så där, nu vet du precis vad är en CFD, är!

 

 

Att köpa en aktie i en uppåtgående trend (gå långt)

 

I detta exempel handlas aktien ABC till priset 98/100 (där 98 säljpriset och 100 är köppriset). Spreaden är 2.

 

Du tror att bolagets pris kommer att gå upp så du bestämmer dig för att öppna en lång position genom att köpa 2 000 CFD:ertill priset 100 kr . Ett courtage på 80 kr kommer att debiteras, eftersom 0,04 % av affärens storlek är 80 kr(2000 CFD x 100 kr + 0,04%).

 

Bolaget ABC har ett säkerhetskrav på 3 % som innebär att du endast måste sätta in 3 % av positionens totala värde som säkerhetskrav. I och med detta är positionens säkerhetskrav i detta exempel 6000 kr (2000 enheter x 100 kr x 3 %).

 

Kom ihåg att om priset rör sig emot dig, kan du förlora mer än ditt säkerhetskrav på 6000 kr, eftersom förluster baseras på positionens fulla värde.

 

 

Utfall A: affären ger vinst

 

Låt oss anta att din tankegång var rätt och priset stiger under den kommande veckan till 110/112.

Du bestämmer dig för att stänga din position genom att sälja till priset 110 (aktuellt säljpris). Kom ihåg att en courtageavgift debiteras även när du stänger en position, så en avgift på 88 kr skulle tillämpas när du stänger positionen, eftersom 0,04 % av positionens storlek är 88 kr (2000 enheter x 110 x 0,04%).

 

Priset har rört sig 10 krtill din fördel, från 100 kr (det ursprungliga köppriset eller öppningspriset) till 110 kr (aktuellt säljpris eller stängningspris). Multiplicera detta med antal enheter du köpte (2000) för att beräkna din vinst på 20 000 kr, sedan drar du av den totala courtageavgiften (80 kr vid öppning + 88 kr vid stängning = 168 kr) vilket leder till en total vinst på 19832 kr.

 

 

Utfall B: affären leder till förlust

 

Tyvärr, du tänkte fel och priset på aktierna i Bolaget ABC sjunker under den kommande veckan till 93/95. Du tror att priset sannolikt kommer att fortsätta att sjunka, så för att begränsa din förlust bestämmer du dig för att sälja till 93 kr(aktuellt säljpris) för att stänga positionen.

En courtageavgift debiteras även när du stänger en position, så en avgift på 74,40 kr skulle tillämpas, eftersom 0,04 % av positionens storlek är 74,40 kr (2 000 enheter x 93 kr x 0,04%)

 

Priset har rört sig 7 kr till din nackdel, från 100 kr (det ursprungliga köppriset) till 93 kr (aktuellt säljpris). Multiplicera detta med antal enheter du har köpt (2 000) för att beräkna din förlust på 14 000 kr, plus courtage (80 kr vid öppning + 74,40 kr vid stängning = 154,40 kr) vilket leder till en total förlust på 14 154 kr.

 

 

 

 

Kloka råd innan handel

 

– Denna typ av handel rekommenderas för folk som gillar att ta risker. När du köper en cfd utsätter du dig för risken att förlora hela det belopp som du investerat.

 

– Eftersom vi talar om derivatinstrument som kan generera avkastning på över 100 % på bara några minuter är det logiskt att anta att du kan förlora 100 % av pengarna på spel inom samma tidsram. Det är därför det är klokt att använda tillgångstekniker för att skydda dina tillgångar från olyckliga affärer.

 

– Finansmarknaderna kan vara förutsägbar under normala omständigheter, men ibland är det bra att gå åt andra hållet utan mycket logiska förklaringar. Även de mest kompetenta aktörer kan ställas inför en följd många på varandra förlorande affärer. Om du vill behålla dina tillgångar måste du bara lägga en bråkdelar av det på affärer. Du bör vara ännu mer försiktig när marknaden är volatil eftersom det är mindre förutsägbar under dessa perioder.

 

– Var försiktig med handelsstrategier som lovar att ge dig garanterade pengar. Det finns inget sådant som en vinnande strategi. I själva verket finns det många strategier för tillgångar och handelstaktiker men alla har upp-och nedgångar. Oavsett vilken strategi du hittar och hur ofelbar den kan se ut som bör du ha i åtanke att vad som helst kan hända.

 

– Det finns alltid ett samband mellan risk och belöning. Du kan inte ha hög lön med små risker. Om du vill dubbla ditt kapital på en månad kommer du också riskerar att dränera den på samma period. Om du siktar på mindre avkastning riskerar det att blir mindre och de potentiella förlusterna blir lägre.

 

– Handla inte om du inte gillar att ta risker. Om du vill tjäna säkra pengar, är detta inget för dig. Trading är för risktagare. Minns alltid den ökända parollen ” handla aldrig med pengar du inte har råd att förlora “. Men om du däremot bestämmer dig för att ta den risken så ska du definitivt börja handla med Bdswiss. Det är den en lätt plattform att börja med, och det är också en av dom bästa. Stödet är fantastiskt, och du kan vara säker på att du inte blir lurad eller illa behandlad.

 

 

Undvik att bli lurad

 

Flera finansinspektioner runt om i Europa har varnat för blufföretag som sysslar med CFD och binära optioner. Se upp med företag som gör oseriös reklam om extrema vinster, låter det för bra för att vara sant så är det också det. Ett varningstecken är om det finns en underlig prissättning och obegripliga villkor.

 

Alla aktörer som menar att man kan tjäna stora pengar på kort tid utan någon ansträngning luras. Alla investeringar och instrument kräver en mängd kunskap, tålamod och försiktighet.

 

Innan du bestämmer dig för en nätmäklare inom CFD eller binära optioner, så sök efter företaget på Finansinspektionens varningslista. Passa även på att titta på Franska finansinspektionen AMF samlade varniningslista över företag som saknar tillstånd. Både EU-länderna Cypern och Malta har sedan 2012/2013 reglerade marknader för binär handel, vilket innebär att alla nätmäklare baserade på öarna måste följa regelverket och kraven.

 

Läs mer om bedrägerier >>

 

 

Se upp med avgifterna

 

Även om det anges att ”handel sker helt kostnadsfritt” så betyder det enbart att något courtage inte tas ut. Det kan däremot uppkomma ett flertal andra kostnader. Här presenteras de vanligaste kostnaderna som kan uppkomma.

 

Inaktivitetsavgift – En del plattformar tar ut en inaktiveringsavgift i det fall du har konto men inte genomför handel över en viss tid. Det är vanligt att de först skickar ut ett mail som varnar för att kommande inaktivitet innebär att avgiften kommer att dras.

 

Nattfinansiering – I det fall en position hålls öppen över ett dygn kan handelsplattformen ta ut en avgift. Den kan exempelvis kallas för nattfinansiering, over-night-fee eller liknande. Avgiften är en liten procentuell summa på kapitalet. Avgiften dras alltid samma tid på dygnet (Premietid). Den kan även varierar mellan vardag och helg. Avgiften är generellt mycket låg. Exempel: Investera 200 USD via Etoro och betala 0,01USD per vardag och 0,03 USD per helg. (Nivån är på liknande nivåer på andra handelsplatser)

 

Uttagsavgift – Att sätta in pengar brukar aldrig skapa någon kostnad. Däremot kan det förekomma uttagsavgift, även om det är mer undantag än en regel.

 

Spread – Spread är skillnaden mellan köp- och säljkurs. Den brukar vara mycket låg men kan vid handel med ovanliga tillgångar (exempelvis kryptovalutor) vara ovanligt hög. Det finns exempel där man erbjudit spread på 10-15 % på kryptovalutor !

 

Avgift för Garanterat Stop – Om Garanterat Stop väljs vid Stop-Loss kan en större spread uppstå.

 

Fast köpavgift - Med fast köpavgift menas en fast avgift som tas ut när en position öppnas. Det är ovanligt och förekommer framförallt vid handel med underliggande tillgångar som är ovanliga.

 

Relaterade Artiklar

Risk Varning: Mellan 74-89% av privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar i CFDer. Du bör överväga om du har råd med den höga risken av att förlora dina pengar.

 

Risk Varning: Mellan 74-89% av privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar i CFDer. Du bör överväga om du har råd med den höga risken av att förlora dina pengar.

OM OSS

B-options.se är en svensk sajt med en välutvecklad guide för CFD handel / trading i Sverige och Binära optioner. Vi ger både amatörer och lite mer erfarna handlare en insikt i handel.

FÖLJ OSS

B-OPTIONS.SE © 2018 Copyright. All Rights Reserved.